Jesienne bogactwo natury - śliwki

Owoce to bogate źródło wartości odżywczych. Najlepiej wybierać te sezonowe, które idealnie odpowiadają na aktualne potrzeby organizmu. Tak jak nasi przodkowie, korzystajmy z dobroci natury i wybierajmy produkty nieprzetworzone. Jesień to pora na jabłka, gruszki oraz śliwki, o których dzisiaj nieco więcej!
Śliwki - pełne witamin, błonnika i substancji mineralnych. Swój piękny kolor zawdzięczają dzięki wysokiej zawartości antocyjanów, które świetnie radzą sobie z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się. Wspierają pracę jelit, dzięki wysokiej zawartości witaminy K wspomagają układ krwionośny, a obecność wapnia przyczynia się do prewencji przed osteoporozą.
Śliwki stanowią pyszną przekąskę, aromatyczne w wypiekach, idealne jako przetwory. Możesz cieszyć się nimi przez całą zimę, przygotowując z nich pyszne powidła. Słodko - kwaśny smak przełamie dodatek kakao - bogatego w magnez i nadającego niepowtarzalny smak. Naturalnie słodkie, więc dodatek cukru będzie zbędny!
Zajadasz się pysznymi owocami, a wiesz, że z niepozornych pestek śliwek pozyskuje się drogocenny olej? Olej z pestek śliwek charakteryzuje się wyjątkowym, marcepanowym zapachem. Ma także wysoką zawartość witaminy młodości, a więc witaminy E. Regeneruje, chroni i idealnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry dojrzałej i naczynkowej. Olej ten, w towarzystwie wielu substancji aktywnych, znajdziesz w pachnącym serum Rise & Shine LOVISH z witaminą C.