Lovish
Menu Zamknij

Zdrowe przekąski pozwalają zaspokoić nagły głód, zazwyczaj w porcji „na raz” i w dodatku pełne wartościowych składników odżywczych. Idealnie pasują by zabrać je ze sobą
w podróż, na wycieczkę czy jako przystawka na wieczór z przyjaciółmi.
Mamy dla Was kilka propozycji, każdy znajdzie coś dla siebie😊

Prażona ciecierzyca – dla wielbicieli chrupania. Cieciorka bogata jest w białko, miedź, kwas foliowy i błonnik. Można przygotować ją z ulubionymi przyprawami. Idealna zamiast chipsów, paluszków i popcornu (jeśli lubicie popcorn to polecamy ten przygotowany w domu na patelni).

Słupki świeżych warzyw z jogurtowym dipem – wybierz te, które lubisz najbardziej. Marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek zielony, a może rzodkiew? Kolorowe, pachnące i pyszne! Świetne źródło witamin niezbędnych dla zachowania zdrowego, pięknego wyglądu.

Kulki jaglano – buraczane – wg przepisu Jadłonomii na burgery buraczane. Można podawać z domowym dipem. Wytrawne, pożywne i dobre nie tylko dla wegetarian😊.

Suszone owoce  – szybka i łatwa przekąska (szczególnie zimą, gdy do wyboru mniej świeżych owoców), którą można kupić praktycznie wszędzie. Kupując suszone owoce wybieraj te niekonserwowane dwutlenkiem siarki. Do wyboru: morele (ciemne, bo jasne są konserwowane), śliwki, rodzynki, jabłka czy bardziej egzotyczne takie jak papaja, pitaja czy daktyle. Uwaga, należy spożywać z umiarem, bo mają wysoką zawartość cukrów prostych.

Orzechy – bogactwo witamin (z grupy B, E), białka, kwasów tłuszczowych
i antyoksydantów. Wspierają metabolizm i pracę mózgu.  Orzechy brazylijskie to doskonałe źródło selenu. Dzięki zawartości L-argininy i kwercytyny sprawią, że trening będzie bardziej efektywny, a orzechy włoskie działają przeciwzapalnie i pozytywnie oddziałują na układ odpornościowy. Tutaj też nie można przesadzać ze spożywaną ilością – są bardzo kaloryczne, mogą mieć nawet 600 kcal w 100g, dlatego by zaspokoić głód wystarczy tylko kilka sztuk😊.

Ciasteczka orzechowe – chrupiące, słodkie i zdrowe. Idealne do kawy oraz dla mniejszych dzieci, które nie zjedzą całych orzechów. Jak je przygotować? Wystarczą tylko 3 składniki. Wymieszaj 100g mielonych orzechów (włoskie, migdały, laskowe) z ubitymi wcześniej dwoma żółtkami i szklanką cukru/ksylitolu. Następnie dodaj pianę z dwóch białek
i wanilię/cynamon/skórkę z cytryny. Po uformowaniu okrągłych ciasteczek, piecz przez 40 min w 150 stopniach C. Udanych wypieków!

Dobrym wyborem będą także gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao, banan, pomidorki koktajlowe czy sałatka. Najważniejsze, by wybierać produkty jak najmniej przemysłowo przetworzone i o prostym składzie😊.

Smacznego!

 

Literatura:

Z. Zdrojewicz, Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka, Med Rodz 2015; 3(18): 124-130
A. Stróżyk, Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, Probl Hig Epidemiol 2016, 97(4): 328-334

Partnerzy logistyczni
Partnerzy logistyczni
Metody płatności
Metody płatności