Lovish
Menu Zamknij

Według raportu Nie Marnuj Żywności 2019 przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności, blisko połowa Polaków wyrzuca niewykorzystane jedzenie, a na świecie marnuje się 1/3 wyprodukowanej żywności. Jednocześnie,
w Polsce 2 miliony ludzi żyje w skrajnym ubóstwie. Czy nie warto zastanowić się nad swoimi codziennymi czynnościami?  Najwyższy czas przeanalizować nasze zachowania, docenić to co mamy i do jedzenia podchodzić z szacunkiem. Poniżej kilka sposobów jak nie marnować pożywienia.

Jedzenie ZERO WASTE

- jedz liście rzodkiewki! Ja wykorzystuję je jak sałatę – do kanapek i sałatek. Można także przygotować pesto czy dodać je do zielonego shake’a.
- do bulionu wrzucaj także zieloną nać marchewki.
- wykorzystuj warzywa pozostałe po gotowaniu rosołu/bulionu. Świetnie nadają się na zupy kremy, pasztet czy sałatkę jarzynową.
- z lekko uschniętych bułek/bagietek zrób pysznie przyprawione grzanki, które nadadzą się do zupy czy sałatki. Możesz także przygotować tosty francuskie. Natomiast z zupełnie suchych bułek zrób bułkę tartą. UWAGA! Pieczywem nie wolno karmić ptaków – to im szkodzi!
- ziemniaki pozostałe z obiadu możesz wykorzystać do kopytek, sałatki warzywnej czy kremu ziemniaczanego.
- mięso pozostałe z obiadu wykorzystaj do sałatki lub kanapek. Ostatnio na kolację przygotowałam tortille z nadmiarowym schabem z obiadu, który posiekałam, przyprawiłam mieszanką gyros i delikatnie podsmażyłam. Pyszne!
- z zielonych części warzyw przygotuj zielony koktajl: przykładowy przepis podajemy poniżej? Taki shake wypijany regularnie dostarczy Ci witamin
i składników mineralnych, poczujesz się lepiej, a Twoja skóra zacznie zdrowiej wyglądać.

ZIELONY SHAKE - zblenduj: garść szpinaku, garść natki pietruszki, garść liści rzodkiewki,
1 banana, 1 pomarańczę, 500 ml wody. Smacznego!

Pozostałe sposoby na niemarnowanie pożywienia

1.    Przynajmniej raz na tydzień przeglądaj szafki i lodówkę, by zużywać produkty
z mijającym terminem ważności.
2.    Planuj zakupy. Najwygodniej zabierać karteczki z listą lub korzystać z aplikacji na smartfona. Ja używam notatnika w telefonie?
3.    Na zakupy nie chodź głodna, bo kupisz więcej!
4.    Jeśli wiesz, że potrzebujesz na dzisiaj konkretny produkt – wybierz ten przeceniony z powodu krótkiej daty ważności, sklep nie będzie musiał go wyrzucić, a Ty zaoszczędzisz.
5.    Jedzenie, którego nie wykorzystasz - zamrażaj. Ja robię tak często z mocno dojrzałymi bananami – mam wtedy gotową porcję do koktajlu. Jednak pamiętaj, że nie wszystkie produkty nadają się do zamrażania, np. ugotowane jajka, owoce
i warzywa z dużą ilością wody czy produkty już raz poddane mrożeniu.
6.    Przygotowując danie według przepisu, staraj się wykorzystywać to co masz w domu zamieniając składniki. Eksperymentowanie w kuchni daje dużo radości
i satysfakcji?
7.    Dziel się z innymi! Gdy po niedzielnym rodzinnym spotkaniu zostało Ci ciasto – zanieś je do pracy. Nadmiarowym jedzeniem możesz także podzielić się ze znajomymi, rodziną czy potrzebującymi. W niektórych miastach działają lodówki społeczne, gdzie można pozostawić niewykorzystaną żywność.

Wytworzenie żywności pochłania ogromne ilości energii, wody i zasobów. Niewykorzystane jedzenie, które trafia jako odpad, w Polsce, stanowi nawet
9 milionów ton. Marnowana żywność przyczynia się do wytworzenia 8% gazów cieplarnianych. Warto więc z troski o naturę, ale także o nasz budżet domowy świadomie robić zakupy i przygotowywać jedzenie zgodnie z ideą zero waste.
My, w LOVISH także nie marnujemy. Zorganizowaliśmy tak naszą produkcję kosmetyków naturalnych, by eliminować powstawanie odpadów, oszczędzać wodę i działać w zgodzie z gospodarką cyrkularną.

Podzielcie się z nami w mediach społecznościowych jakie Wy macie sposoby
na niemarnowanie żywności?

Partnerzy logistyczni
Partnerzy logistyczni
Metody płatności
Metody płatności