Źródła witamin - dzika róża
Owoce dzikiej róży wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C – znajdziesz w nich nawet 10 razy więcej kwasu askorbinowego niż w popularnych cytrusach! Dojrzałe owoce zbierane są późną jesienią, a następnie przetwarzane na drogocenny olej, który przyciąga swoją niezwykłą intensywnie czerwoną barwą.
Olej z dzikiej róży to surowiec witaminowy. W jego składzie znajdziesz głównie witaminę C, ale także witaminy z grupy B, witaminę K i A oraz witaminę E i polifenole o doskonałym działaniu przeciwutleniającym. Antyoksydanty uczestniczą w procesie wymiatania wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces starzenia się, dlatego warto stosować je zarówno zewnętrznie – na skórę jak i wewnętrznie spożywając owoce i warzywa.
Owoce dzikiej róży zawierają około 600mg witaminy C/100g świeżej masy, to w porównaniu z cytryną 10 razy mniej!
Owoce dzikiej róży i otrzymany z nich sok można także spożywać. Stosowane regularnie pomogą w uzupełnieniu niedoborów witamin, odbudowaniu organizmu po chorobie czy długotrwałym stresie, a także wzmocnią odporność. Odnotowuje się także dobroczynne działanie owoców dzikiej róży na układ krwionośny, dzięki obecności w składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dla dzieci polecany jest świeżo wyciśnięty sok z owoców dzikiej róży.
Jak działa na naszą skórę?
Olej z dzikiej róży wykazuje działanie przeciwzapalne i rozjaśniające. Uelastycznia i chroni skórę, wygładza zmarszczki. Polecany dla skóry dojrzałej, wrażliwej, trądzikowej oraz ze skłonnością do rozszerzonych naczynek. Poprawia także elastyczność włosów.
Opisywany cenny olej z dzikiej róży znajdziesz w regenerującym serum LOVISH. Wzbogacone o działający przeciwstarzeniowo proretinol, tokoferole doskonale wygładza, odżywia i chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi. Stosuj jako kurację na noc, w połączeniu z kremem lub serum nawilżającym.
Źródła:
A. Grys (2009) Dog rose (rosa canina) – chemical content and medical application, Postępy Fitoterapii 4/2009, s. 245-247
J. Milala (2013) Profile of chemical composition of rosa pomifera 'Karpatia' fruits, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90), 154 – 167
K. Bodalska, T. Bodalski (2007) The biological properties of unsaturated fatty acids and their role in therapy, Postępy Fitoterapii 1/2007, s. 46-56
R. Nowak (2004) Natura – niedoceniane źródło kwasu askorbinowego, Postępy Fitoterapii 1/2004, s. 14-18
J. Baraniak, M. Kania (2014) Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci, Postępy Fitoterapii 1/2014, s. 48-53
K. Janda, M. Kasprzak Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419– 425